Thoughts and life

Uupumus, havaintoja omista toimintatavoistani ja palautumistaūü•į

Ei vaan jaksaisi…onko tuttua?ūü§Ē

Havahtuminen uupumukseen parin lauseen voimalla

Mattila kuvailee vakavaa uupumusta vaikeammaksi sairaudeksi kuin masennusta. Hänen mukaansa depressiota on helpompi hoitaa, sillä siitä kärsivällä ihmisellä on vielä sielullisuutta mukana. Hän esimerkiksi tunnistaa olevansa masentunut. Uupuneelta sielun taso puuttuu, hän on tyhjä. Hän ei tunne edes masennusta.

Tämä oli ote psykiatri Juhani Mattilan tekstistä Ylen sivuilta, johon törmäsin ihan vahingossa. Ja aika hyvään väliinkin tuli: juuri palasin lääkäriltä koskien sitä, että en vaan jaksa, enkä ymmärrä miksi.

Otettiin verikokeet ja kaikki, my√∂s ripaus paniikkiakin on seassa.. yleinen saamattomuus, v√§sytt√§√§ vaikka vasta nukuinkin.. p√§√§ kuin sumua… ja kortisolia kroppa t√§ynn√§= paino ei laske mill√§√§n. Lis√§√§ stressi√§ ja v√§sy√§..

Lääkäri meinasi, että jos ottaisin lääkettä paniikkiin ja sitten katsotaan lisää. Ajattelin, että ok, ehken nyt parempi..ja sitten törmäsin tuohon artikkeliin.

(Kaikki labrakokeet olivat siis normaaleja, syd√§n ja keuhkot priimaa…ei siis mit√§√§n, mik√§ olisi selitt√§nyt tuon siin√§)

https://yle.fi/uutiset/3-12064270?fbclid=IwAR202lhkftTVSySwxp4rF5lgMb_2x7hc2Yu5Xp4c4xyOezvyl-3Bv75L5bk&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&utm_source=facebook

Tuon artikkelin kun luin, oli kun olisin lukenut itseäni koskevaa sivua: täysin uupunut! Se sielullisuus, tai sen puuttuminen oikeastaan oli avainsana, jolloin ymmärsin asian.

Mietin, ett√§ mist√§ olisin sitten n√§in uupunut? Ja kun mietin kaikkea, mit√§ meill√§ on ollut kohdattavana viime vuosina, ja ennenkaikkea selvitt√§v√§n√§…pit√§nyt olla vahva ja jaksaa, kannustaa, hoitaa omat treenit ja hyvinvointi(jota siis en ollutkaan hoitanut kunnolla) vaan kaikki munat olen laittanut sellaiseen koppaan, jolla olen kannustanut muita..muiden hvyvinvointiin… niin tadaa! Sek√§ helpotti ett√§ avasi silm√§ni.

Nyt huomio omaan napaanūü•į

T√§m√§ on ollut se vaikein asia vissiin aina itselleni: huomioida my√∂s itseni..ja asettaa etusijalle…ottaa aidosti omaa iakaa ja tehd√§ sit√§, mist√§ tykk√§√§. Oikeasti.

Voisi sanoa, ett√§ olen suorittanut el√§m√§√§ omalta osaltani, ja pyrkinyt tekem√§√§n muiden el√§m√§n hyv√§ksi. T√§st√§ ei voi ket√§√§n syytt√§√§, eik√§ kenenk√§√§n muun vika, kuin omani. Aikuisten oikeasti, kuka muu voi tiet√§√§ ja tuntea n√§m√§ fiilikset, jollen itsek√§√§n niit√§ huomaa? ūü§Ē

T√§m√§ viikko alkoi treeneist√§ lepoviikolla, ja hyv√§√§n saumaan tuli senkin suhten, ett√§ havahtuminen tapahtui nyt…on siis hyv√§√§ aikaa t√§ll√§ viikolla tarkastella asioita, tehd√§ havaintoja ja asettaa itsens√§ etusijalle. Ja eih√§n t√§m√§ varmaan p√§iv√§ss√§ siis hyv√§ksi tule, eik√§ viikossakaan…mutta palautuminen ja rakentaminen parempaan arkeen voi alkaa ilman “h√§iri√∂tekij√∂it√§”.

Pari p√§iv√§√§ olen nyt sy√∂nyt niin, ett√§ kuunnellut kroppaa. Ennen t√§t√§ v√§kisin sy√∂nyt “mit√§ pit√§√§” ja vaikkei aina olisi maistunut. Sin√§ns√§ harmi, ettei t√§llaista voi pit√§√§ pidemp√§√§n, kun nutellaa tekee niin kovasti kokoajan mieliūüėā, mutta pari yll√§ri√§kin on mahtunut matkaan: j√§rkky himo Mehustamon ja muiden vitamiinipommien smoothieihin!

Tänäaamuna oli pakko saada aamupalana 3kpl paistettuja kananmunia ja taasen yksi smoothie..tämä uutta siinä suhteessa, etten ole aiemmin ollut kova smoothie- fani..mutta näillä mennään nyt, kun kroppa niitä halajaa ja katsotaan lopputulos myöhemmin!

Muokkaamaton kuva….ūüėāMutta p√§tk√§sin itse otsikset..verhot ik√§√§nkuin…ja nyt sitten ihmettelen, ett√§ tykk√§√§nk√∂ vaiko enk√∂…ūü§Ē

Pieniä muutoksia ajattelutapaan, suuria merkityksiä tulevaisuudelle

Kun tuossa k√§vin l√§pi niit√§ ajatuksia ja toimintatapoja, jotka johtivat t√§h√§n…niin huomasin:

 • Kyll√§ m√§ hoidan
 • Joo, jaksan m√§
 • Ei ku mee s√§ vaan, m√§ hoidan
 • M√§ voin soittaa sinne
 • Pakko hoitaa n√§√§
 • Pakko treenata, mut mist√§ aika?
 • Pakko, tarvii jne….

Eli, onkohan ihme sitten, kun se uupumus on tullut? Olen k√§yt√§nn√∂ss√§ skipannut omat jutut ja sijoittanut energian muualle. Tuo pakko treenata…se on siksi, ett√§ tied√§n sen tekev√§n hyv√§√§ itselleni, ja rakastan sit√§ fiilist√§, kun rauta nousee…viimeaikoina vaan en ole saanut iloa siit√§, ja v√§kisin olen v√§syneen√§ yritt√§nyt.

Eihän siitä niin saakkaan iloa eikä tulosta.. korkeintan sen, että menee parkumiseski, kun ei kertakaikkiaan jaksa nostaa mitään..ei siis yhtään eikä mitään!

Kun n√§in j√§lkik√§teen ajateltuna olisin voinut sanoa pariinkin juttuun, ett√§ ei. Tai ett√§ nyt on mun aika vaikka tapahtuisi mit√§. Ja ymm√§rt√§√§, ettei mun ole pakko hoitaa kaikkea…

Nyt sitten päivitettävää juurikin niihin:

 • M√§ en nyt jaksa hoitaa sit√§, s√§kin voit
 • Ei
 • Jos kerke√§n
 • Mulla on nyt treenit, keskityn niihin enk√§ kiirehdi
 • Lenkkiaika
 • Mullakin on oma aikataulu

Eli en en√§√§ sovita yksin√§√§n aikatauluja niin, ett√§ sopii kaikille muille. Ja siis toki, asiat pit√§√§ hoitaa ja en nyt ihan vastarannankiiskiksi rupeaūüėā Vaan lis√§√§n listaan: omaa aikaa ja omat t√§rke√§t jutut. Pid√§n siis itse√§nikin t√§rke√§n√§.

T√§m√§ viikko siis menee opetellessa n√§it√§ juttuja ja etsiess√§ sit√§ omaa sielukkuuttani taas, eli iloa ja tunteita uupumuksen alta. Jotain olen jo l√∂yt√§nyt, mutta silti aika v√§sy viel√§…eli antamalla aikaa itselleni edet√§√§n!

J√§nn√§, kun t√§llaisen asian hoksaa ja palaset ik√§√§nkuin loksahtavat paikoilleen, olo on paljon helpottuneempi. Onneksi luin tuon artikkelin ja onneksi uskoin itse√§ni. Uupumuksen my√∂nt√§minen avasi energiatasoja toipumiseen… On t√§m√§ siit√§ salakavala, ett√§ ei ihan heti tunnista uupumukseksi!

Sitä vaan on väsy, toimii autopilotilla ja ei jaksa miettiä sen enempää. Labrat voi otattaa ja jollei niissä ole mitään, niin äkkiä myös masennusta ajattelee, ja äkkiä sitä sellaisena myös hoidetaan.

Omaan makuun uupumus ja masenus ovat eri asioita. Masennukseen voi auttaa jokin pilleri, monesti siinä on kemiallista taustaa myös. Esim serotoniini, dopamiini yms mihin sitten voi yrittää lääkkeillä kohdistetusti vaikuttaa. Itse masennuksen kokeneena sain avun lääkkeistä aikoinaan.

Mutta uupumista ei pilleri poista..ennenkuin selvittää syyt, että miksi on ylipäätään uupunut.

Oletko kokenut/kokemassa samantyylisiä ajatuksia? Uupumista tms?

Miten jaksat/jaksoit eteenp√§in? Kovasti tsemppi√§ t√§√§lt√§ ūü•į

With love, Maarit

Like it? Share the love:

Vastaa