Hyvinvointi

Mielenrauhaa luonnosta ja maailman helpoin tapa kokata: haudutuspata

Kirpakka keli ja puhdas ilma, parhautta!

Luonnollinen hengailija luonnossa

Vaikkakin olen aina ollut luonto- ihminen, niin nykyään olen sitä potenssiin 100. Metsät, puut, rannat, vesi, tuuli, sade…. kaikki on niin aitoa ja antaa sellaisen vapaan, stressittömän olon!

Onhan tuo tutkittuakin, esimerkiksi metsän antamat terveysvaikutukset meihin ihmisiin:

Jos lähimaastossasi on metsää, sinne kannattaa suunnata. Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Myös lihasjännitys vähenee. Kaikkein selkeimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.

* Elisa Kallunki/ YLE

Oikeastaan tuota on pitänyt jotenkin niin itsestäänselvyytenä, että eipä sitä ole osannut arvostaa sen ansaitsemalla tavalla.

?‍♀️Kiire ja kaikki muu vie niin paljon energiaa ja ajatuksia, että niinkin simppelin asia kuin metsään paineleminen voi jäädä vähän ajatukseen: joku päivä.

Itse heräsin tähän oikeastaan vähän aikaa sitten, kun olin koirien kanssa lenkillä. Asumme siis jonkun mielestä keskellä metsää jo valmiiksi ? mutta kuitenkin hiekkatien läheisyydessä.

Lenkitän koiria juurikin tuota hiekkatietä käyttäen, ja toki välillä siellä on muutakin elämää: autoja, traktoreita ja heposia. Eli se rauhallinen hetki saattaa kuitenkin muuttua väistämiseksi ja ikäänkuin se mojo, jolla lähdettiin, keskeytyy.

Pyysin naapurilta lupaa, jotta saanko hiippailla hänen tontiltaan hänen metsäänsä samoilemaan ja lupa tuli! Itse kun kysyn aina mielummin lupaa, vaikka olisi jokamiehen oikeuskin.

Ensimmäinen askel metsässä, hiljaisuudessa…. ne tuoksut…äänet luonnosta…huomasin heti kiristävän tunteen häviävän kropasta ja ennenkaikkea päästä! Vanne tippui sinne metsään, löytäjä saa pitää.. 🙂

Kävelin siellä hetken, ihan vain ihmetellen..vaikka oli periaatteessa lenkkipäivä, niin en juossut. Nautin vaan kaikeilla aisteilla ja katselin. Kaikki tämä, ilmaiseksi! Suomen luonto on niin mahtava ja sitä on paljon. Noin niinkuin verrattuna moneen muuhun paikkaan.

Nyt olen sitten oman (naapurin) taikametsän pauloissa: tahdon sinne aina vain uudestaan!

Vähän tärähti tuo kuva yllä, kun yritin tasapainolla, että pysyn pystyssä ja kun nuo pikkuiset olivat niin innoissaan uusista hajuista 😀 mutta nauttivat joka sekunnista! Niinkuin mekin.

Japanissa on kovassa suosiossa metsäterapia, jossa siis ihan käytännössä mennään metsään ja ollaan kaikki aistit avoinna. Kun oikein tätä ajattelen, niin miten onnellisessa asemassa ollaan: metsää maan täydeltä ja ilmaista terapiaa! ?

Mutta avasi tuo muutenkin silmiäni. Meillä on tontti täynnä puita, luontoa ja luonnon elämää. Jotenkin näköjään mitä lähempänä jotakin on, niin sille on ikäänkuin sokea!

Kotipihaa ja Veijo
Kotipihaa ja Väinö
Pihapuu nauttii aamun auringon säteistä

Huomaan jotain muuttuneen itsessäni samalla. En enää oikein innostu niistä asioista, joista ennen innostuin. Beautyboxit, kosmetiikasta puhuminen (käyttäminen jatkuu tottakai :D!) säntäily eri tuotteiden/tilaisuuksien perässä… ei vaan enää säväytä.

Nyt säväyttää luonto, ruoan tekeminen, ja varsinkin uusien reseptien koklailu, metsässä samoilu, iltatulilla istuskelu… luonnollisuus.

Tästä pääsen kätevästi aiheeseen:

Haudutuspata retkitukusta

Miten olen aiemmin osannut olla ilman tätä? Niin kätevä kaveri keittiössä, että! Hintaa tällä on (kappas, tarjouksessa! Pitänee yksi lisää saada..) 29.90€ https://www.retkitukku.fi/foodmaster-pro-haudutuspata-3-5-l.html

Olen kokkaillut nyt vaikka mitä tällä, riisiä ja kanaa, vihanneksia, palapaistia ja seuraavaksi kaalia ja riistaa… siis niin helppo!

Ei kiireiselle, jos pitää heti saada se ruoka, vaan nimenomaan haudutetaan hiljaa rauhassa. Itse laitan esim. aamulla ainekset pataan ja annan hautua sitten x- tuntia, riippuen lihasta ja ruoka on kätevästi valmis, kun mies tulee kotiin. Silloin meillä syödään melkein aina yhdessä, niin win win 😉

Eli perusperiaate ihan simppelisti: Tuon “metallikehikon” sisällä on keraaminen pata, tässä kokoa 3.5l. Sen kun ottaa pois, täyttää haluamillaan aineksilla ja laittaa takaisin kehikkoon niin homma melkein valmis.

Tuosta kehikosta valitaan joko high, low tai warm, sekä tietty tuntimäärä. Nämä hioutuvat käytössä, ajat, ja parasta: tuo ei kuivuta ruokia vaikka olisi yliaikaa! Nestettä ei haihdu juuri ollenkaan, senkin opin käytännön kautta, kun tein sitten kalapadasta kalakeittoa. Hyvää sekin oli ja keitotkin siis onnistuvat helposti.

Pata on helppo pestä keraamisen ominaisuuksiensa takia, ja muuta siinä ei tarvitsekaan tehdä!

Mahtavaa, kun kylmät tulevat ja ollaan sielä metsässä samoilemassa..kotia tullessa on valmis pataruoka/keitto ja lämpimänä sekä muuten älyttömän aromirikkaana! Säilyttää maut tosi hyvin.

Kirjoittelen tästä enemmän reseptien kera, kunhan saan kuvia otettua ja vähän vielä enemmän koklailtua.

Mutta ehdottomasti mielettömän hyvä kaveri keittiöön! ?

Nyt toivottelenkin hyvää päivää kaikille!

With love, Maarit

Follow my blog with Bloglovin

Like it? Share the love:

Vastaa